Kerékpártúra Hercegszántóra:

Hercegszántó Nagybaracskától kb. 20 kilométerre, Dávodtól mintegy 13 kilométerre található, egy napos biciklitúrának pont ideális. A község 2 fő látnivalója a máriakerti kegyhely valamint a neobarokk stílusú Karapancsai Vadászház és major.
Kerékpárok kölcsönözésre lehetősége nyílik mind a Ponty-Poronty vendégháznál, mind a Ponty-Lak vendégháznál térítés ellenében.

Hercegszántó-máriakerti kegyhely

A Hercegszántó-máriakerti kegyhely története kevésbé ismert a magyar hívek között, azonban a környéken élő sokác katolikusok több mint másfél évszázada járnak ide rendszeresen imádkozni. A hercegszántói sokác elbeszélés szerint, a Mária-kápolna helyén régen egy nagy rét volt, ahol juhokat és teheneket legeltettek, és a vodicei kút vizéből itattak a jószágokat. Úgy tartja a történet, hogy a juhokat legeltető férfi miközben kaszáltak a réten, elment a kútra vizet merni. Amint a kút fölé hajolt, hogy korsóját leengedje, a víz váratlanul hullámozni kezdett, majd hirtelen fényesség lett, és a kútban egy képet látott, amely Szűz Máriára és a kisded Jézusra hasonlított. Ekkor a kép hirtelen megváltozott, s azt látta, hogy egy asszony kislányt tart az ölében.

Azonnal visszament a többiekhez és elmondta nekik, hogy mit látott. Mindnyájan a kúthoz siettek, ám ők semmit sem láttak. A férfi elszégyellte magát, hogy a többiek nem látják, amit ő. Amikor otthon elmesélték a történteket, egyesek elhitték, mások nem. A férfinak azonban nem volt nyugta, éjjel sem tudott aludni. Másnap fogta magát, és megint elment a kúthoz. Ismét az a kép fogadta, mint az előző napon. Eszébe jutott, hogy másnap Kisboldogasszony napja lesz és ekkor felötlött-benne, hogy valójában Szent Annát látta a kisded Máriával. Összesen három alkalommal látta ugyanazt a képet, ennek jeleként egy fűzfát ültettek azon a helyen.

A kutat bekerítették, és egy kápolnát is építettek. Különböző helyekről lovas kocsin érkeztek ide a zarándokok, akik imádkoztak, énekeltek, és itt töltötték az éjszakát, ünnepelve Szűz Máriát.

Több csodás gyógyulás is történt. Egyházi kivizsgálást követően, 1838-ban az akkori kalocsai érsek, Klobusiczky Péter (1823-1843 között volt főpásztor) hivatalosan is kegyhelynek ismerte el Máriakertet, és személyesen szentelte fel a jelenés helyén épült kápolnát. A kápolna mellé, 1933-ban egy bajai polgár hálából – mivel vak kisfia meggyógyult – egy Mária-szobrot építtetett.

Hercegszanto kerekpartura

Karapancsai kastély és major

Hercegszántótól nem messze található a Karapancsai majorság, melyet a Karapancsai erdő vesz körül. A majorságot körbevevő parkban található a Frigyes Főherceg által építtetett vadászkastély, valamint Habsburg Albert főherceg által építtetett Karapancsai kiskastély.

A kiskastély jelenleg a Gemenc Zrt. tulajdonában van. 2005.-ben került berendezésre a helytörténeti, erdészettörténeti, vadászati kultúra megismertetését célzó kiállítás.

A kialakított erdészet- és vadászattörténeti bemutatóhely nyolc termében és a hozzá kapcsolódó közlekedő helységeiben a főhercegi család bemutatása, a főhercegi birtok kialakulása, a területen végzett erdészeti, halászati, mezőgazdálkodási tevékenységek bemutatása, a terület nemzetiségeinek bemutatása, a vadgazdálkodás és vadászati emlékek kiállításai kaptak helyet.

A kiállítás kiemelkedő színfoltja az elmúlt két évszázadban ezen a területen elejtett három világrekord agancs másolata, illetve a fejedelmi vadászatokról készült korabeli fotók és trófeák. A helyreállított Karapancsai Kiskastély így méltó környezetet biztosít a főhercegi birtok bemutatásának, illetve a nagyvad-vadászattal összefüggő vadászati kultúra és a kapcsolódó történelmi hagyományok megismertetésének.

Karapancsai kastely