Hozzávalók négy személyre:
2-2,5 kg megtisztított ponty
3 nagy db vöröshagyma
só
kb. 4 evőkanál édes-nemes piros paprika
2-2,5 liter víz
1 evőkanál konzerv paradicsompüré vagy 1 dl száraz vörösbor
4-5 db erős cseresznyepaprika
1 csomag „Bajai halászlétészta”
Előkészítés
Az alaposan megtisztított pontyot (pontyokat) kb. 5 mm-enként beirdaljuk (3-4
mm mély bemetszést végzünk a hal húsába), felszeleteljük és darabonként
besózzuk úgy, hogy az irdalások közé is megfelelő mennyiségű só kerüljön.
Legalább 2-3 órát hagyjuk állni a sóban. (A sózást akkor végeztük el
megfelelően, ha főzés közben sót nem, vagy csak minimális mennyiségben kell
a léhez adnunk.) A halikrát, tejet, esetleg további belsőségeket külön tesszük,
nem sózzuk. A vöröshagymát megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk, vagy
húsdarálón ledaráljuk, és a bogrács aljára tesszük.
Elkészítés
A hagymára ráöntjük a vizet, és erős tűznél felforraljuk. A forrástól számított 5
perc elteltével belehelyezzük a halszeleteket. Miután ismét felforrt, rászórjuk a
pirospaprikát, a cseresznyepaprikát. Ezt követően 8-10 perc múlva rátesszük a
paradicsompürét vagy a vöröbort — amelyik éppen a rendelkezésünkre áll,
mivel csupán ahalhús szétesését hivatott megakadályozni — valamint a
belsőségeket. A halhús forrásától számítva 30-40 perc szükséges a halászlé
elkészültéig. Közben sós vízben kifőzzük a tésztát. A halszeleteket külön
tálcára tesszük, a halászlét pedig a tésztára öntve vagy külön tálban (ízlés vagy
inkább megszokás szerint) tálaljuk.
Megjegyzés
A bajai halászlé elkészítésének kultusza van. Az ínyencek már-már
szertartásszerűen főzik; nem elsősorban pontyból, hanem több fajta („vegyes”)
halból készítik. Igazi recept nem létezik! A bajai halászlé főzését csak gyakorlat
alapján lehet megtanulni, vagy a “nagyoktól”.