Poszt megosztása

Pünkösdölés a Bácskában!

Pünkösd a Húsvétot követő ötvenedik napon van. A keresztény vallásgyakorlásban a Szentlélek eljövetelének a napját ünnepeljük ekkor. Magyarországon és a Bácskában is meghatározó ünneppé vált, mindazonáltal a keresztény szokások a pogány népszokásokkal keveredtek, így a tavasz közeledtével a termékenység ünnepévé is vált. Országosan rengeteg népszokás alakult ki, úgy mint a pünkösdi királyválasztás és királynő járás. 

Bácskában a szeremlei ladikázás az egyik legismertebb szokás Pünkösdkor. Pünkösdhétfőn a fiatal legények ladikjukban a Duna holtágán a kiszemelt lányokat hívták csónakázni, ha a lányok elfogadták akkor az addig zölddel feldíszített csónakokat virágokkal és szalagokkal feldíszítették majd beültek ladikokba. Pünkösdkor a családi nyaralás alkalmával meg lehet tekinteni ezt a szép népszokást Szeremlén, Dávodtól pár percre. 

Jöjjenek el a pünkösdi hosszúhétvégén! Éljék át újra ezt a népszokást és mutassák meg gyermekeiknek!

Maradj naprakész

További bejegyzések

Szarvasbőgés a Bácskában!

Ha szeptember, akkor szarvasbőgés! De mit is csinálnak ilyenkor a gímszarvasok, mi történik az erdők rejtekén és hogyan lehetünk részesei a természet egyik legcsodálatosabb előadásának?

Frigyes főherceg pavilonja

A vörösfenyőből készült épület Habsburg-Tescheni Albrecht főherceg megrendelésére készült 1894-ben Teschenben, és először a Lengyel Nemzeti Kiállításon építették fel Lembergben. Innen 1896-ban egyenesen Budapestre, a

Kirándulás kisvasúttal a Gemenci Erdőben

Gemenci Állami Erdei Vasút (Pörböly – Gemenc – Bárányfok) A Gemenci erdő az Alföld nyugati szegélyén, a Sárközben terül el. A Sió torkolatától délre mintegy